Thursday, December 29, 2011

FROM BALI HOT!!!!!!!!KERIS SAKTI NAGASASTRA MATA WANGI 23 INCI LUK 11 MAHAR NYE BIDALAH SENDIRIKERIS NAGASASTRA PAMOR ALUR MATA WANGI ini ditempa khas oleh tukang keris dari tanah jawa sejarah awalnya keris ini dihasilkan untuk hulubalang dizaman kesultanan raja-raja Bali 500 tahun sebelum masihi.Penggunaan motif flora dan faunasebagai hulunya merupakan metafora kuasa menggambarkan kekuatan dan semangat kesatriaan dan setia kepada rajanya pada zaman itu.
Keunikan ukiran hulu dan sarungnya yang begitu halus mewujudkan suatu penghasilan seni ukiran masyarakat Bali yang begitu terkenal sehingga kini.Keris berluk 9 ini merupakan keris panjang yang sesuai digunakan untuk peperangan dan bukan untuk bermegah-megah atau dijadikan hiasan semata-mata ini kerana matanya yang ditempa bersama 3 jenis besi iaitu besi semangka tunggal,besi lintah hitam dan tembaga putih yang kuat dan sukar didapati pada zaman moden ini.
Si penukang cuba meniru hasilan keris seumpama keris zaman silam yang sebenarnya.Sarungnya dari kayu rasuk teras memantapkan lagi kekukuhan keris ini yang mana begitu keras dan tahan ditelan zaman sesuai dijadikan warisan keanak cucu.
Pamor Alur dihasilkan dengan Lipatan tempaan sebanyak 12 kali menghasilkan alur yang cukup halus dan lembut kontras dengan kerasnya besi yang digunakan mewujudkan kesinambungan kesenian halus yang kukuh dan mantap.
Mata keris di pupuk selama 7 hari menggunakan buah betik,batang pisang dan air limau nipis untuk manaikkan lagi alur pamor lapisan besi.Manakala pendokok tembaga berbatu dijadikan kemasan leher hulu.Keseluruhan hasilan keris ini merupakan jelmaan rekaan keris asli Bali Barongan zaman dahulu yang dihasilkan di zaman moden ini dan sesuai dijadikan sebagai koleksi peribadi insyaAllah membawa tuah pada tuan nye bidalah kun faya kun. keindahan semua nye datang dari yg maha esa allah swt ghaib mahu pun nyata.

No comments:

Post a Comment